
Η πιο γνωστή, και ίσως πιο ριζοσπαστική, μορφή Sensory Dining είναι το "Dine in the Dark" (δείπνο στο σκοτάδι). Εστιατόρια όπως το "Dans le Noir?" (Στο σκοτάδι;) που έχουν κατακτήσει πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και η Βαρκελώνη, προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γευματίσουν σε απόλυτο σκοτάδι, εξαλείφοντας πλήρως την αίσθηση της όρασης. Αυτή η σκόπιμη στέρηση, ωστόσο, δεν οδηγεί σε μια απλή έλλειψη, αλλά σε μια αξιοσημείωτη αφύπνιση των υπόλοιπων αισθήσεων.
Αυτό αναγκάζει τους συνδαιτυμόνες να βασιστούν αποκλειστικά στις άλλες τους αισθήσεις – την αφή, την όσφρηση, την ακοή – για να αντιληφθούν τις γεύσεις, τις υφές και τα αρώματα του φαγητού. Στην ουσία, μετατρέπει το δείπνο σε μια άσκηση ενσυνειδητότητας, όπου κάθε μπουκιά αναλύεται και βιώνεται με πρωτόγνωρη ένταση. Η απουσία της όρασης δεν περιορίζει την εμπειρία, αλλά την απελευθερώνει.
"Όταν αφαιρείς την όραση, οι άλλες αισθήσεις γίνονται υπερ-οξυμένες," εξηγεί η Μαρία, μια ενθουσιασμένη επισκέπτρια του "Dans le Noir?" στο Λονδίνο. "Άρχισα να προσέχω τις μικρές λεπτομέρειες – την τραγανή υφή μιας σαλάτας που δεν είχα προσέξει ποτέ πριν, το λεπτό άρωμα ενός μπαχαρικού που αγνοούσα. Ήταν σαν να ανακάλυπτα το φαγητό από την αρχή, σαν να είχα ξαναγεννηθεί γαστρονομικά."
Ορισμένα εστιατόρια χρησιμοποιούν soundscapes (ηχητικά τοπία) – προσεκτικά επιμελημένες ηχητικές συνθέσεις – και sound effects για να ενισχύσουν την εμπειρία και να επηρεάσουν την αντίληψη της γεύσης.
Για παράδειγμα, ο απαλός ήχος της θάλασσας, σε συνδυασμό με τον γλάρο και το αεράκι, μπορεί να κάνει ένα πιάτο θαλασσινών να φαίνεται πιο φρέσκο και αυθεντικό, σαν να μόλις αλιεύθηκε από τη θάλασσα. Αντίθετα, η κλασική μουσική, με τις περίτεχνες μελωδίες και την αρμονική της πολυπλοκότητα, μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της πολυτέλειας και της φινέτσας, αναβαθμίζοντας ένα απλό γεύμα σε μια γαστρονομική πανδαισία.
Επιπλέον, η αφή παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της συνολικής εμπειρίας. Ορισμένοι σεφ, με καλλιτεχνική ευαισθησία, σερβίρουν τα πιάτα τους σε διαφορετικά υλικά – τραχιά πέτρα που θυμίζει τη φύση, ζεστό ξύλο που προσφέρει μια αίσθηση οικειότητας, εκλεπτυσμένο γυαλί που αναδεικνύει την κομψότητα – για να προσθέσουν μια επιπλέον διάσταση στην εμπειρία και να προκαλέσουν διαφορετικές αντιδράσεις. Ακόμη και η θερμοκρασία του πιάτου – ένα ζεστό πιάτο που αγκαλιάζει τα χέρια, ένα παγωμένο ποτήρι που δροσίζει το δέρμα – μπορεί να επηρεάσει δραστικά την αντίληψή μας για τη γεύση και να προσθέσει ένα απροσδόκητο στοιχείο έκπληξης.
Από τη Μαρία Αθανασοπούλου, founder of the tourism marketing company Respond On Demand, co-founder of the non-profit company Top Tourism, Chairwoman of the World Food Travel Association and Ambassador in Greece of Green Destinations. Maria holds a Master Culinary Travel Professional degree and she is also a Sustainable Tourism expert.
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στην παρούσα ιστοσελίδα με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της Top Tourism ή της συγγραφέως.
Copyright © Maria Athanasopoulou. All Rights Reserved.
Comments