top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαTop Tourism

Food Tourism Aspects - Δεκέμβριος 2020

Έγινε ενημέρωση: 29 Δεκ 2020


Αυτό το μήνα:

Κατά τη γνώμη σας, ποιες αλλαγές πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του γαστρονομικού τουρισμού προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες;


Απαντήσεις:


Να στηρίζουν την τοπικότητα, να κοινοποιούν την ιστορία ή/και την εμπειρία και να οπτικοποιούν το γαστρονομικό ταξίδι με σχετικές υποστηρικτικές πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από εκτεταμένη έρευνα.

Η Δρ. Gerrie du Rand είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος ‘Consumer and Food Sciences’, στη Σχολή ‘Natural and Agricultural Sciences’. Έχει αναγνωριστεί ως ερευνήτρια και ειδικός στον τομέα της καταναλωτικής συμπεριφοράς που σχετίζεται με τα τρόφιμα και τη φιλοξενία. Ο τομέας της ειδικότητάς της είναι ο γαστρονομικός τουρισμός και η χρήση τοπικών τροφίμων στη γαστρονομική χαρτογράφηση.


Πιστεύω πως οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη χρήση του στοχευμένου μάρκετινγκ σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να διασφαλιστεί πως στοχεύουν τους ιδανικούς -για αυτές- πελάτες. Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να αξιολογήσουν τα υπάρχοντα δεδομένα, που έχουν προκύψει από ενέργειες μάρκετινγκ, για να διαπιστώσουν εάν με τις προσφορές τους έχουν καταφέρει να προσελκύσουν τους σωστούς -για αυτές- πελάτες και να προσαρμόζουν τις προσφορές τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, πιστεύω πως σημαντικές είναι και οι κοινοπραξίες με άλλες επιχειρήσεις.

Η Carol Berger είναι πιστοποιημένη πρέσβειρα του World Food Travel Association στη Φιλαδέλφεια - μια από τις πιο υποτιμημένες γαστρονομικές πόλεις των ΗΠΑ. Ως ειδικός στους συνδυασμούς ενός προορισμού, με περισσότερα από 18 χρόνια εμπειρίας στον ταξιδιωτικό κλάδο, προσπαθεί να κάνει και πάλι τα ταξίδια προσωπικά, δημιουργώντας μια προσαρμοσμένη εμπειρία διακοπών κατά τον σχεδιασμό του πλάνου των ταξιδιωτών.


Σήμερα, λόγω της πανδημίας του Covid-19, ο γαστρονομικός τουρισμός μπορεί να επωφεληθεί από τον υπαίθριο τουρισμό -πάντα σε μικρότερες ομάδες-, ο οποίος έχει γίνει ο αγαπημένος όλων.

Από το 2000 ο Udi Goldschmidt δημιουργεί γαστρονομικές τουριστικές περιπέτειες. Κατασκεύασε το ‘Bedouin style hospitality camp’ στο Εθνικό Πάρκο Massada και ίδρυσε το ‘Jerusalem Culinary Institute’. Είναι ο εθνικός συντονιστής του ‘Slow Food Chef Alliance’ και προωθεί την ιδέα του Μουσείου Μαγειρικής του Ισραήλ. Αυτή τη στιγμή γράφει και δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη μοναδικότητα του Ισραήλ ως γαστρονομικός προορισμός.


Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το πρόβλημα για τα μέλη ενός ηθικού ταξιδιωτικού οργανισμού δεν είναι -και δεν πρέπει να είναι- η προσέλκυση περισσότερων πελατών. Όπως συμφωνούμε όλοι, η ποσότητα δεν είναι η απάντηση στα παγκόσμια ζητήματα των κοινωνιών μας (βλ. υπερ-τουρισμός και κλιματική αλλαγή). Η πραγματική πρόκληση για τον ταξιδιωτικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένου του γαστρονομικού τουρισμού, είναι η ποιότητα των ταξιδιωτών και η ευκαιρία εκπαίδευσης και ανάπτυξης νέων και μελλοντικών πολιτών του κόσμου, έτσι ώστε να σέβονται τους ξένους πολιτισμούς, τα έθιμα και τις παραδόσεις. Επομένως, για εμένα, ερώτημα θα έπρεπε να είναι το εξής: «Ποιες αλλαγές θα έπρεπε να κάνουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του γαστρονομικού τουρισμού προκειμένου να βελτιώσουν τον κόσμο μας;».

Ο Livio Colapinto είναι πιστοποιημένος πρέσβης του World Food Travel Association στην Ιταλία. Είναι προοδευτικός ερευνητής και αναλυτής στον κλάδο των τροφίμων και της φιλοξενίας. Έχει συνεργαστεί και έχει καθοδηγήσει ένα ευρύ φάσμα εταιρειών και ομίλων στη βιομηχανία εστιατορίων και φιλοξενίας. Επίσης, έχει βοηθήσει διεθνείς επαγγελματίες στον κλάδο των τροφίμων.


Πλέον, ένα υπέροχο γεύμα, ένα καλά οργανωμένο πλάνο περιήγησης και η εξαιρετική ενημέρωση για ένα ουίσκι παγκόσμιας κλάσης -το οποίο παράγεται από έναν εξειδικευμένο τεχνίτη- δεν αρκούν για να κερδίσει η επιχείρηση την εύνοια ενός καταναλωτή. Οι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα και εμπειρίες που ευθυγραμμίζονται και με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους αξίες. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον παγκόσμιο κλάδο του γαστρονομικού τουρισμού βρίσκονται στις κατάλληλες θέσεις για να αποτελέσουν το φωτεινό παράδειγμα για υπεύθυνα και βιώσιμα ταξίδια. Μέσω της ενσωμάτωσης των αρχών του βιώσιμου τουρισμού σε κάθε δραστηριότητα του επιχειρηματικού μοντέλου, της επένδυσης στο τοπικό περιβάλλον (επενδύοντας στην πρόσληψη «τοπικού» προσωπικού), της συνεργασίας αποκλειστικά και μόνο με υπεύθυνους συνεταίρους, της προσφοράς στην κοινωνία ή/και της αποθάρρυνσης χρήσης πλαστικών μιας χρήσης, οι επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μετατροπή των απλών θεατών σε άτομα που πραγματοποιούν κρατήσεις.

Η Brenda Anderson είναι η ιδρυτής της ‘Tasting Scotland Gourmet Journeys & Events’, μιας βραβευμένης εταιρείας γαστρονομικών περιηγήσεων και εκδηλώσεων. Η Brenda έχει 20 χρόνια εμπειρίας (ως σεφ, Λέκτορας φιλοξενίας, κρασιού και γαστρονομίας και Διευθύντρια Τμήματος σε ένα από τα μεγαλύτερα κολέγια περαιτέρω εκπαίδευσης της Ευρώπης). Πιο πρόσφατα, υπηρέτησε στο ‘Food Tourism Scotland Board’ και λάνσαρε το ‘Tasting Scotland Consultancy’.


Για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του γαστρονομικού τουρισμού πρέπει να προσφέρουν προστιθέμενη αξία μέσω των υπηρεσιών τους. Για τις επιχειρήσεις αυτές, η προσφορά αυθεντικών υπηρεσιών και η ευελιξία των τιμών θα πρέπει να αποτελούν κύρια στοιχεία ενός επιτυχημένου σχεδίου μάρκετινγκ.

Η Χρύσα Κρασσά είναι πιστοποιημένη πρέσβειρα και υποστηρίζει την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην Κύπρο. Από το 1998 έως το 2011 εργάστηκε στη διοργάνωση της Τουριστικής Έκθεσης ‘Philoxenia’ – η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το 2011 ίδρυσε την ‘Top Tourism’, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που εστιάζει στη γαστρονομία και στοχεύει στην αποτελεσματική, παγκόσμια προβολή του ελληνικού τουρισμού.


Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του γαστρονομικού τουρισμού πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια στο να δημιουργήσουν και να προσφέρουν ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ γαστρονομικές εμπειρίες. Η αυθεντικότητα είναι πολύ σημαντική για τον γαστρονομικό τουρισμό. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις πρέπει να βρουν νέους, πιο αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας με τους συνεταίρους και με το ευρύ κοινό τους, καθώς και να γνωστοποιήσουν σε αυτούς τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Η Μαρία Αθανασοπούλου είναι η πρέσβειρα του World Food Travel Association στην Ελλάδα και ‘Master Culinary Travel Professional’. Είναι η ιδρυτής της Respond On Demand Ltd, μιας τουριστικής εταιρείας μάρκετινγκ που στοχεύει στην προώθηση όλων των τύπων ελληνικού τουρισμού σε ταξιδιωτικούς πράκτορες στο εξωτερικό. Επίσης, είναι συνιδιοκτήτρια της Top Tourism, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που εστιάζει στη γαστρονομία.


World Food Travel Market

H World Food Travel Market είναι η πρώτη B2B επαγγελματική πλατφόρμα που συνδέει τους επαγγελματίες του Γαστρονομικού Τουρισμού από όλο τον κόσμο. Δημιουργήστε σημερα το δικό σας επαγγελματικό προφίλ και συνδεθείτε με την παγκόσμια αγορά του γαστρονομικου τουρισμού

H ηλεκτρονική έκδοση Food Tourism Aspects αποτελεί μια πρωτοβουλία της εταιρίας Top Τourism, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη World Food Travel Association.


Η Χρύσα Κρασσά και η Μαρία Αθανασοπούλου είναι ambassadors της World Food Travel Association σε Ελλάδα και Κύπρο. Διευθύνουν επίσης την eταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Respond On Demand και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Top Tourism.

Παραγωγή έκδοσης: Top Tourism

Επιμέλεια έκδοσης: Ιφιγένεια Λέρη

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί τους για οποιοδήποτε θέμα σχετικα με το Γαστρονομικο Τουρισμό, στο email: respondondemand@gmail.com


Food Tourism Aspects

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Linkedin


65 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page