Αναζήτηση
  • Top Tourism

Food Tourism Aspects - Μάρτιος 2021


Αυτό το μήνα:

Κατά την άποψή σας, ποιες πληροφορίες σχετικά με τα φαγητά και τα ποτά μιας περιοχής θεωρούνται κρίσιμες για την προσέλκυση γαστροτουριστών;

Απαντήσεις:

Νομίζω ότι είναι σημαντικό να παρέχουμε πληροφορίες για τα τοπικά τρόφιμα, τις σπεσιαλιτέ της περιοχής, το που θα μπορούσε κάποιος να προμηθευτεί ή να δοκιμάσει αυτά τα τρόφιμα, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του μέρους/του ατόμου/της επιχείρησης που παρέχει τα τρόφιμα αυτά. Επίσης, μεγάλη σημασία έχουν το κόστος και η διαθεσιμότητα (λόγω της εποχικότητας) των τροφίμων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να επισημαίνονται οι λόγοι για τους οποίους η περιοχή αυτή θεωρείται διαφορετική από άλλες περιοχές και ξεχωριστή, ώστε ο τουρίστας να έχει μία αξιομνημόνευτη εμπειρία που θα συνδέει πάντα με τον προορισμό.

Απάντηση από: Gerrie Du Rand. Η Δρ. Gerrie du Rand είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος ‘Consumer and Food Sciences’, στη Σχολή ‘Natural and Agricultural Sciences’. Έχει αναγνωριστεί ως ερευνήτρια και ειδικός στον τομέα της καταναλωτικής συμπεριφοράς που σχετίζεται με τα τρόφιμα και τη φιλοξενία. Ο τομέας της ειδικότητάς της είναι ο γαστρονομικός τουρισμός και η χρήση τοπικών τροφίμων στη γαστρονομική χαρτογράφηση.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Λαμβάνοντας υπόψιν το ψυχογραφικό προφίλ των γαστροτουριστών, θα τους ενδιέφερε να μάθουν και να βιώσουν μοναδικές και διαφορετικές από τις συνηθισμένες γαστρονομικές εμπειρίες στον προορισμό που θα επισκεφθούν. Λόγω της πανδημίας, η τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής θα παίξουν πρωταρχικό ρόλο στις αποφάσεις τους.

Απάντηση από: Χρύσα Κρασσά. Η Χρύσα Κρασσά είναι πιστοποιημένη πρέσβειρα και υποστηρίζει την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην Κύπρο. Από το 1998 έως το 2011 εργάστηκε στη διοργάνωση της Τουριστικής Έκθεσης ‘Philoxenia’ – η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το 2011 ίδρυσε την ‘Top Tourism’, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που εστιάζει στη γαστρονομία και στοχεύει στην αποτελεσματική, παγκόσμια προβολή του ελληνικού τουρισμού.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πιστεύω ότι η παγκόσμια κρίση λόγω του Covid19 επηρέασε τους γαστροτουρίστες σε όλο τον κόσμο, σε σχέση με τις γαστροτουριστικές εμπειρίες που επιθυμούν να ζήσουν. Για να τους προσεγγίσουμε εκ νέου χρειάζεται λεπτομερής περιγραφή των υπηρεσιών που προσφέρουμε, δυο λόγια για την ιστορία της γαστροτουριστικής εμπειρίας, την τιμή και πληροφορίες για την εταιρία που παρέχει τις γαστροτουριστικές εμπειρίες. Επίσης, είναι πλέον απαραίτητο να τους πληροφορούμε σχετικά με την προέλευση των προϊόντων και τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούνται. Είναι, επίσης, σημαντικό να περιγράφεται και ο τόπος στον οποίο προσφέρονται οι γαστροτουριστικές εμπειρίες. Κι επειδή μια εικόνα μιλάει όσο χίλιες λέξεις, το φωτογραφικό υλικό αλλά και τα σχετικά βίντεο είναι απαραίτητα!

Απάντηση από: Μαρία Αθανασοπούλου. Η Μαρία Αθανασοπούλου είναι η πρέσβειρα του World Food Travel Association στην Ελλάδα και ‘Master Culinary Travel Professional’. Είναι η ιδρυτής της Respond On Demand Ltd, μιας τουριστικής εταιρείας μάρκετινγκ που στοχεύει στην προώθηση όλων των τύπων ελληνικού τουρισμού σε ταξιδιωτικούς πράκτορες στο εξωτερικό. Επίσης, είναι συνιδιοκτήτρια της Top Tourism, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που εστιάζει στη γαστρονομία.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σήμερα, οι ταξιδιώτες έχουν πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών για κάθε προορισμό προτού τον επισκεφθούν και μερικές φορές βασίζουν τις ταξιδιωτικές τους αποφάσεις στις πληροφορίες που έχουν διαβάσει και στις συστάσεις των γνωστών/φίλων τους (word of mouth). Οι προσδοκίες των ταξιδιωτών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τόσο ευκαιρίες όσο και απειλές για έναν προορισμό, καθώς το πώς οι ταξιδιώτες έχουν φανταστεί το ταξίδι ή τις διακοπές τους περιορίζει συχνά το πλαίσιο μιας γαστρονομικής εμπειρίας. Επομένως, κάθε ενδιαφερόμενος, επιχειρηματίας και εκπρόσωπος μιας περιοχής θα πρέπει να έχει πάντα στο μυαλό του τη σημασία του λόγου του όταν αλληλογραφεί, μιλά ή προωθεί τη συγκεκριμένη περιοχή, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για άυλα εμπορεύματα όπως είναι η τοπική γαστρονομική κουλτούρα και συμπεριφορά. Εν ολίγοις, το μέλλον ενός προορισμού έγκειται στην ικανότητα των τουριστικών εκπροσώπων του να παρέχουν στους ταξιδιώτες πραγματικές και απρόσκοπτες πληροφορίες σχετικά με την περιοχή τους.

Απάντηση από: LivioColapinto. Ο Livio Colapinto είναι πιστοποιημένος πρέσβης της World Food Travel Association στην Ιταλία. Είναι προοδευτικός ερευνητής και αναλυτής στον κλάδο των τροφίμων και της φιλοξενίας. Έχει συνεργαστεί και έχει καθοδηγήσει ένα ευρύ φάσμα εταιρειών και ομίλων στη βιομηχανία εστιατορίων και φιλοξενίας. Επίσης, έχει βοηθήσει διεθνείς επαγγελματίες στον κλάδο των τροφίμων.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Για μένα, σημαντικότερη είναι η κάλυψη των διαιτητικών μου επιλογών με αυθεντικές γεύσεις. Επιθυμώ, λοιπόν, τοπικό φαγητό, τοπικές γεύσεις και τοπικές συνταγές. Όμως, τα παραπάνω θέλω να είναι προσαρμοσμένα για να ανταποκρίνονται στις διατροφικές μου προτιμήσεις, είτε μιλάμε για vegan φαγητό (όπως θέλω εγώ) είτε για φαγητό χωρίς γλουτένη, είτε για φαγητό χωρίς λακτόζη κ.λπ. Και θέλω να έχω επιλογές. Επιπρόσθετα, θέλω (ναι, υπάρχουν περισσότερα!) γαστρονομικές εμπειρίες που μου ταιριάζουν (π.χ. μαθήματα vegan μαγειρικής, μενού γευσιγνωσίας, περιηγήσεις κ.λπ.).

Απάντηση από: Chantal Cooke από PASSION for the PLANET. Η Chantal Cooke είναι βραβευμένη δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός, συγγραφέας ταξιδιωτικών βιβλίων και συνιδρύτρια του δεοντολογικού ραδιοφωνικού σταθμού ‘PASSION for the PLANET’ που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι χορτοφάγος για πάνω από 30 χρόνια και είναι παθιασμένη με την προώθηση του τουρισμού ως δύναμη για το καλό -ειδικά όταν πρόκειται για γαστρονομία. Επικεντρώνεται στον ηθικό και υπεύθυνο γαστρονομικό τουρισμό. Για πάνω από 25 χρόνια η Chantal εργάστηκε ως δημοσιογράφος/παρουσιάστρια για τα: BBC, ραδιόφωνο, εθνικές εφημερίδες και περιοδικά. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων και έχει αναφερθεί σε διάφορα επαγγελματικά βιβλία.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η γαστρονομική κληρονομιά μιας περιοχής και οι άνθρωποι πίσω από αυτή. Νομίζω ότι τα παραπάνω είναι οι δύο άξονες γύρω από τους οποίους θα πρέπει οι προορισμοί να δομήσουν τις εξιστορήσεις τους και τις δραστηριότητες μάρκετινγκ. Το φαγητό είναι ο καλύτερος αφηγητής των περιοχών. Απεικονίζει αποτελεσματικά την μεγαλειώδη αξία κάθε περιοχής. Σήμερα, οι ειδικοί του μάρκετινγκ θεωρούν το τοπικό φαγητό μιας περιοχής ως ‘μοναδική πρόταση πώλησης’, αλλά νομίζω ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι θα το έλεγαν το ‘πνεύμα ενός τόπου’. Δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι μιας περιοχής παρακολουθούν συνεχώς τα διαπολιτισμικά τεκταινόμενα και δεν θεωρούν τίποτα ως δεδομένο, η πιο αποτελεσματική στρατηγική μάρκετινγκ που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν είναι η προώθηση της γαστρονομικής κληρονομιάς και των σχετικών δημιουργιών/τεχνικών/διαδικασιών μέσω των ιστοριών, των προσώπων και των λόγων εκείνων των ατόμων που καλλιεργούν/ παράγουν/κατασκευάζουν γαστρονομικά προϊόντα και εκείνων που μαγειρεύουν παραδοσιακά πιάτα.

Απάντηση από: Luisa Puppo από Ligucibario® και LiguriabyLuisa. Από το 1994 η Luisa Puppo είναι ειδήμονας στους προορισμούς, με εξειδίκευση στον βιωματικό τουρισμό και επαγγελματίας μάρκετινγκ και κατάρτισης. Το 2018, την Ημέρα της Γυναίκας, διορίστηκε από τον Δήμαρχο Marco Bucci ως μία από τους πρεσβευτές της πόλης της Γένοβας.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πώς και πού θα μπορούσε ένας γαστροτουρίστας να απολαύσει την τοπική κουζίνα; Το μάρκετινγκ είναι ζωτικής σημασίας για την ενημέρωση των γαστρονομικών ταξιδιωτών σχετικά με τους παραγωγούς τροφίμων μιας περιοχής, καθώς και για εκείνα τα εστιατόρια και ντελικατέσεν που χρησιμοποιούν ή/και πωλούν τοπικά προϊόντα στην περιοχή. Επίσης, το μάρκετινγκ θα μπορούσε να ενημερώσει τους τουρίστες για την τοπική κουζίνα, τις τοπικές συνταγές και τις προσφερόμενες γευσιγνωσίες/επισκέψεις προκειμένου ο γαστροτουρίστας να απολαύσει μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία.

Απάντηση από: