top of page
Search
  • Writer's pictureTop Tourism

The Greek Bite


Η World Food Travel Association διατηρεί και προωθεί τις γαστρονομικές κουλτούρες μέσω της φιλοξενίας και του τουρισμού

Δεκέμβριος 2020

The Greek Bite: Η ελληνική έκδοση του newsletter της World Food Travel Association


Ο COVID-19 Επαναπροσδιόρισε την Τοπική Γαστρονομία

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και της αυξημένης τάσης των καταναλωτών για μαγειρική στο σπίτι, επεκτάθηκε η έννοια της «τοπικότητας» των προϊόντων. Η έννοια του «τοπικού» προϊόντος αντικαταστάθηκε από το προϊόν που είναι «διαθέσιμο στο σούπερ μάρκετ».

Ακόμη, καθώς ο πανικός μεγάλωνε, δημιουργήθηκε έλλειψη στην αγορά για κάποια προϊόντα. Έτσι, οι καταναλωτές έμαθαν και αναγνώρισαν την πραγματική προέλευση των εισαγόμενων, αναγκαίων προϊόντων που χρησιμοποιούσαν. Επίσης, μόλις η τροφική αλυσίδα έσπασε λόγω της διακοπής λειτουργίας ή/και της μειωμένης προσφοράς κάποιων προϊόντων, οι καταναλωτές άρχισαν να καταλαβαίνουν την πραγματική έννοια της γαστρονομικής ανεξαρτησίας.

Η νόσος COVID-19 αποτελεί μια καταστροφική εμπειρία για τους περισσότερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο. Πολλοί θα αναγκαστούν να αλλάξουν θέση εργασίας προκειμένου να βρουν νέες πηγές εισοδήματος. Όμως, σε λίγα χρόνια, οι επαγγελματίες που θα καταφέρουν να επιβιώσουν, να επανατοποθετήσουν το brand τους στην αγορά και να μείνουν στην επιφάνεια θα επιστρέψουν σε μια δύσκολη αλλά καλύτερη αγορά.

Μόλις ο τουρισμός επανέλθει σε ορθή πορεία, είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί ο ρυθμός αναζήτησης γαστρονομικών εμπειριών από τους ταξιδιώτες. Η εκπαίδευση για την «τοπικότητα» και την κουλτούρα των τροφίμων που έλαβαν οι καταναλωτές στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μεταφραστεί σε γαστρονομική αναζήτηση σε άλλους προορισμούς. Μετά την καταιγίδα της πανδημίας, οι έννοιες της αυθεντικότητας, της τοπικότητας και της εποχικότητας θα γίνουν καλύτερα κατανοητές από τους ταξιδιώτες και οι γαστρονομικοί πόλοι έλξης θα είναι μέρος μιας γλώσσας που οι περισσότεροι από εμάς θα μιλάμε άπταιστα.

Η Σημασία της Αυθεντικότητας στον Τουρισμό Τροφίμων και Ποτών

Ο γαστρονομικός τουρισμός προϋποθέτει το αυθεντικό. Όμως, πώς ορίζεται το «αυθεντικό» σε σχέση με τον γαστρονομικό τουρισμό; Η αυθεντικότητα στον γαστρονομικό τουρισμό έχει τρία κύρια χαρακτηριστικά:

  1. Αυθεντικά τοπικά προϊόντα: Στον γαστρονομικό τουρισμό τα τοπικά προϊόντα δίνουν χρώμα στις εμπειρίες που αναζητούν οι ταξιδιώτες που αγαπούν το φαγητό. Το έδαφος, το κλίμα και ο τρόπος παραγωγής επηρεάζουν άμεσα τη γεύση των προϊόντων μιας χώρας ή ενός προορισμού.

  2. Αυθεντικές συνταγές: Για τη δημιουργία ενός πιάτου η συνταγή πρέπει να χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα σε σωστές αναλογίες και να παρασκευάζεται στον πατροπαράδοτο χρόνο. Έτσι, οι περισσότεροι ταξιδιώτες που αγαπούν το φαγητό γνωρίζουν ότι μπορούν να απολαύσουν «το πραγματικό πιάτο» μόνο στους προορισμούς που ταξιδεύουν.

  3. Αυθεντικοί τρόποι μαγειρέματος: Ο τρόπος μαγειρέματος (π.χ. το ψήσιμο, το τηγάνισμα, το βράσιμο, ο ατμός, κ.λπ.) είναι εξαιρετικά σημαντικός για να αποδοθεί σωστά η γεύση ενός πιάτου. Για παράδειγμα, όταν μια συνταγή απαιτεί τηγάνισμα, πόσο αυθεντικό θα είναι το αποτέλεσμα αν αντ 'αυτού βράσουμε τα ίδια συστατικά σε μια κατσαρόλα;

Όμως, ποιος είναι αυτός που αποφασίζει εάν μπορούν ή πρέπει να γίνουν αλλαγές σε κάθε ένα από τα τρία χαρακτηριστικά της αυθεντικότητας; Ποιος καθορίζει ποιες αλλαγές είναι σημαντικές προκειμένου μια νέα συνταγή να θεωρηθεί «μη αυθεντική»; Είναι ο ίδιος ο καταναλωτής, ο μάγειρας ή ο σεφ, οι ειδικοί στον γαστρονομικό τουρισμό; Το ζήτημα είναι πραγματικό και αφορά τόσο τους ταξιδιώτες που αγαπούν το φαγητό, όσο και τις επιχειρήσεις που τους εξυπηρετούν.

Η παγκόσμια συζήτηση για το αν πρέπει να επεκταθεί ο ορισμός του αυθεντικού και αν πρέπει να εξεταστούν επιπλέον κριτήρια για τον καθορισμό της αυθεντικότητας στον γαστρονομικό τουρισμό θα συνεχιστεί. Ωστόσο, οι τελικές απαντήσεις θα δοθούν από τους ίδιους τους ταξιδιώτες που αγαπούν το φαγητό, μελετώντας τις συνήθειες και τη συμπεριφορά τους.

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά Food Travel Talk TV Ι 15 Δεκεμβρίου

'Bloggers & Tourism Boards: New Possibilities for Food Tourism in 2021'

Καλεσμένοι: Kacie Morgan - από το blog ‘The Rare Welsh Bit’- και Sally Prosser - από το blog ‘My Custard Pie’.

Συντονίστρια: Jane Connelly, Program Manager World Food Travel Association.

Η ζωντανή μετάδοση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020 στις 18:00 το απόγευμα, στα αγγλικά.


H ηλεκτρονική έκδοση Greek Bite αποτελεί μια πρωτοβουλία των ambassadors της World Food Travel Association στην Ελλάδα.

Η Χρύσα Κρασσά και η Μαρία Αθανασοπούλου είναι ambassadors της World Food Travel Association σε Ελλάδα και Κύπρο. Διευθύνουν επίσης την eταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Respond On Demand και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Top Tourism.

Παραγωγή έκδοσης: Top Tourism Επιμέλεια έκδοσης: Ιφιγένεια Λέρη Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί τους για οποιοδήποτε θέμα σχετικα με το Γαστρονομικο Τουρισμό, στο email: respondondemand@gmail.com

The Greek Bite

Ακολουθήστε τις εταιρείες μας στο Facebook

Ακολουθήστε τις εταιρείες μας στο Linkedin

Λάβατε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επειδή έχετε εγγραφεί στην ιστοσελίδα μας ή πραγματοποιήσατε αγορά από εμάς.

86 views0 comments
bottom of page