top of page
Search
  • Writer's pictureTop Tourism

Γαστρονομικός Τουρισμός, Γαστρονομία και Τοπική Κουζίνα

Updated: Jan 30, 2021

Κάθε μέρα διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι συγχέουν το γαστρονομικό τουρισμό με τη γαστρονομία, θεωρώντας ότι είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα!

Είναι όμως αυτό σωστό?

Η αλήθεια είναι ότι η γαστρονομία και ο γαστρονομικός τουρισμός είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Στην πραγματικότητα, το δεύτερο προϋποθέτει την ύπαρξη του πρώτου. Με άλλα λόγια, προκειμένου να υπάρξει γαστρονομικός τουρισμός, θα πρέπει να προϋπάρχει η γαστρονομία.

Gastronomy is “the art and knowledge involved in preparing and eating good food”

(Cambridge English Dictionary)

"Food tourism is the act of traveling for a taste of place in order to get a sense of place."

-(World Food Travel Association)

Είναι σαφές από τα ανωτέρω ότι οι έννοιες της γαστρονομίας και του γαστρονομικού τουρισμού είναι σχετικές αλλά όχι οι ίδιες.

Το ίδιο ισχύει και για τις έννοιες της τοπικής κουζίνας ή της τοπικής γαστρονομίας και του γαστρονομικού τουρισμού. Η τοπική κουζίνα είναι το προϊόν που προσφέρει ο γαστρονομικός τουρισμός στους επισκέπτες του προορισμού. Είναι δηλαδή αυτό που τελικά ενδιαφέρει τους γαστροτουρίστες.

Για παράδειγμα, ο γαστροτουρίστας επισκέπτεται τα νησιά των Κυκλάδων στην Ελλάδα, προκειμένου να γνωρίσει την τοπική τους κουζίνα μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Σκοπός του είναι να συμμετέχει σε τοπικές γαστρονομικές εμπειρίες, μέσα από τις οποίες θα προσεγγίσει και θα γνωρίσει καλύτερα τον προορισμό στον οποίο βρίσκεται.

Αυτές οι γαστρο-τουριστικές εμπειρίες θα δημιουργήσουν στο τέλος την τελική εικόνα και την ολοκληρωμένη άποψη του γαστροτουρίστα σχετικά με το γαστρονομικό τουρισμό τουρισμό που προσφέρει ο τόπος που επισκέφθηκε.

Και αυτή η γνώμη των γαστροτουριστών, που έχει διαμορφωθεί μέσα από τις εμπειρίες που έζησαν, είναι αυτό που θα καθορίσει αν ένας τόπος μπορεί πραγματικά να γίνει ένας δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός ή όχι.

Η Γαστρονομία, η Τοπική Κουζίνα και ο Γαστρονομικός Τουρισμός αποτελούν τρία ξεχωριστά πράγματα, αλλά το ένα αγγίζει το ένα το άλλο και πολλές παράμετροι είναι κοινές και στις τρεις έννοιες.

Ωστόσο, προκειμένου να αναπτυχθεί με επιτυχία ο γαστρονομικός τουρισμός σε έναν τόπο, πρέπει να καταστεί σαφές σε όσους εμπλέκονται σχετικά, ότι η γαστρονομία και ο γαστρονομικός τουρισμός είναι δύο διαφορετικά πράγματα!


Δείτε ΕΔΩ το ίδιο άρθρο στην αγγλική, δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της World Food Travel Association

Από τη Μαρία Αθανασοπούλου, founder of the tourism marketing company Respond On Demand, co-founder of the non-profit company Top Tourism, Chairwoman of the World Food Travel Association and Ambassador in Greece of Evintra. Maria holds a Master Culinary Travel Professional degree and she is also a Sustainable Tourism expert.


ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στην παρούσα ιστοσελίδα με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του Top Tourism.gr

38 views0 comments
bottom of page