top of page
Search
  • Writer's pictureTop Tourism

Η Μπύρα στην Ελλάδα - Εισαγωγή

Updated: Jan 30, 2021

Η ιστορία της μπύρας στην Ελλάδα ξεκινά πολλές χιλιάδες χρόνια πριν. Αν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι προτιμούσαν όπως φαίνεται τον οίνο, τον οποίο πολλοί υποστηρίζουν ότι τον θεωρούσαν πιο ευγενές ποτό από την μπύρα, ωστόσο είχαν μυηθεί και στη γεύση της μπύρας, όπως θα δείτε παρακάτω.


Ο Όμηρος μας δίνει σχετικές πληροφορίες στην Οδύσσεια. Μας διηγείται λοιπόν ότι καθώς ο Οδυσσέας φτάνει στο νησί των Φαιάκων, συνειδητοποίει ότι βρίσκεται σε έναν τόπο πλούσιο. Το γεγονός αυτό γίνεται ολοφάνερο και από τα πολυτελή ανάκτορα του Βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου. Εκεί λοιπόν ο Οδυσσέας, μας περιγράφει ανάμεσα στα αλλά πως είδε χρυσούς και αργυρούς κρατήρες του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου, οι οποίοι ήταν γεμάτοι «κρίθινο οίνο» δηλαδή μπύρα.


Επίσης γνωρίζουμε πως ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, θεωρούσε τη μπύρα φάρμακο. Ο ίδιος αναφέρει: "Ας σταματήσουμε για λίγο στο αφέψημα του κριθαριού, που ανάμεσα στις τροφές που παράγονται από τα δημητριακά, μου φαίνεται ότι είναι ένα προϊόν, που η χρήση του για τις παθήσεις οξείας μορφής αποτελεί μία δίκαιη επιβράβευση των θεραπευτικών υπηρεσιών που προσφέρει».


Γίνεται λοιπόν φανερό από τα παραπάνω ότι οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν καλά την μπύρα. Το πιθανότερο είναι πως οι Έλληνες μυήθηκαν στην πόση της μπύρας από τους Αιγύπτιους, για τους οποίους η μπύρα αποτελούσε δημοφιλές ποτό. Και παρόλο που θεωρείται γενικά αποδεκτό πως οι αρχαίοι προτιμούσαν τον οίνο, νέες έρευνες μας δίνουν στοιχεία που συνηγορούν στο ότι η παραγωγή της μπύρας δεν τους ήταν άγνωστη, όπως πολλοί νόμιζαν μέχρι σήμερα.


Για την ακρίβεια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως η μπύρα ήταν γνωστή στους Έλληνες από την προϊστορική ακόμα περίοδο, αφού αρχαιολογικά ευρήματα μας μαρτυρούν ότι υπήρξαν κατάλοιπα ζυθοποίησης σε δύο οικισμούς κατά την Εποχή του Χαλκού: Οι δυο αυτοί οικισμοί ήταν το Αρχοντικό στη Μακεδονία, και η Άργισσα στη Θεσσαλία.


Βέβαια, χρειάστηκε να περάσουν πολλοί αιώνες για να ιδρυθούν τα πρώτα ζυθοποιεία στην Ελλάδα. Αυτό συνέβη μόλις τον 19ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Όθωνας έφερε στην Ελλάδα ειδικούς από τη Βαυαρία, προσπαθώντας να μυήσει τους Έλληνες στην παραγωγή και κατανάλωση της μπύρας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τότε πραγματοποιήθηκε και η ίδρυση του πρώτου χειροκίνητου ζυθοποιείου στη χώρα μας.


Από τότε έως σήμερα η παραγωγή της μπύρας στην Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Οι σύγχρονες ελληνικές μπύρες, θεωρούνται από τους ειδικούς ως μπύρες εξαιρετικά ποιοτικές και γευστικές, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μάλιστα οι ειδήμονες υποστηρίζουν ότι η ελληνική μπύρα είναι υψηλού επιπέδου και μπορεί να συνοδέψει πολλά φαγητά και να προσδώσει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μια εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία σε αυτόν που την επιλεγεί.


Η μπύρα συχνά θεωρείται λανθασμένα το ποτό που συνοδεύει το γρήγορο φαγητό. Αυτό πλέον θα πρέπει να θεωρείται μύθος. Για παράδειγμα, η ελληνική μπύρα είναι υψηλής ποιότητας και μπορεί να συνοδέψει πάρα πολλά ελληνικά πιάτα με έναν τρόπο εξαιρετικά δημιουργικό.


Ανάμεσα στα άλλα θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε μια αναφορά στις premium ελληνικές μπύρες, γνωστές για τα μοναδικά τους αρώματα, την ιδιαίτερη γεύση αλλά και τους γευστικούς συνδυασμούς που μπορούν να μας προσφέρουν όταν τις συνδυάσουμε με πιάτα υψηλής γαστρονομίας.


Τέλος, απαραίτητη είναι μια σύντομη αναφορά στις σύγχρονες μικρές ζυθοποιίες που συναντά κανείς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οι μικρές αυτές ζυθοποιίες συχνά παράγουν εξαιρετικής ποιότητας μπύρα.


Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η παραγωγή της μπύρας στην Ελλάδα γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Αναμένουμε ότι η ελληνική μπύρα θα μας χαρίσει εξαιρετικές γευστικές εμπειρίες στο άμεσο μέλλον, αφού η παραγωγή της αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο.


Εκτός αυτού, αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές ποτό για τους Έλληνες. Πέρα από αυτό όμως, η ελληνική μπύρα μπορεί να γίνει πολύ δημοφιλής και στους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας ερχόμενοι από το εξωτερικό. Η ποιότητα της και η εξαιρετική της γεύση μπορεί να τους χαρίσει αξέχαστες εμπειρίες. Η Μπύρα λοιπόν μπορεί με βεβαιότητα να στηρίξει τη δημιουργία μιας σειράς γαστροτουριστικών εμπειριών που θα χαρίζουν στον επισκέπτη μοναδικές γεύσεις και στιγμές που θα θυμάται για πάντα!


Από τη Μαρία Αθανασοπούλου, founder of the tourism marketing company Respond On Demand, co-founder of the non-profit company Top Tourism, Chairwoman of the World Food Travel Association and Ambassador in Greece of Evintra. Maria holds a Master Culinary Travel Professional degree and she is also a Sustainable Tourism expert.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στην παρούσα ιστοσελίδα με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της Top Tourism

95 views0 comments
bottom of page