top of page
Search
  • Writer's pictureTop Tourism

The Greek Bite - Φεβρουάριος 2021


Η World Food Travel Association διατηρεί και προωθεί τις γαστρονομικές κουλτούρες μέσω της φιλοξενίας και του τουρισμού.

Φεβρουάριος 2021

The Greek Bite: Η ελληνική έκδοση του newsletter της World Food Travel Association



Θα μπορούσε η τοπική κουζίνα να ωθήσει την ανάκαμψη του τουρισμού;

«Ένας ολόκληρος κόσμος, ο κόσμος του γαστροτουρισμού, περιμένει να ταξιδέψει ξανά. Καθημερινά παίρνουμε ιδέες και σχεδιάζουμε τα επόμενα ταξίδια μας. Υπάρχει πληθώρα επιλογών, πώς λοιπόν θα αποφασίσουμε για τον πρώτο ταξιδιωτικό προορισμό μας; Ένας γαστρονομικός προορισμός μπορεί να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους αν αναπτύξει σωστά τη στρατηγική μάρκετινγκ. Και τώρα ήρθε η ώρα να αναπτύξετε τη στρατηγική σας για να γίνετε γνωστοί σε εμάς!»

Όλοι μας περιμέναμε το φιλόδοξο 2020 και σχεδιάζαμε τα ταξίδια μας παρακολουθώντας άρθρα και βίντεο στο διαδίκτυο μέχρι που ο COVID19 χτύπησε. Ωστόσο, παρά την πανδημία, οι καταναλωτές και ταξιδιώτες δεν έχουμε χάσει την αγάπη μας για το φαγητό, το ποτό και τα ταξίδια. Αντιθέτως, επικεντρωνόμαστε περισσότερο από ποτέ στις γαστρονομικές μας κουλτούρες καθώς: α. παρακολουθούμε σχετικά προγράμματα για φαγητό και ταξίδια στο Netflix, στο YouTube και αλλού, β. διαβάζουμε τα αγαπημένα μας ιστολόγια φαγητού και ταξιδιών, γ. τρελαινόμαστε για όμορφες φωτογραφίες φαγητών στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και δ. -ίσως το πιο σημαντικό- μαγειρεύουμε περισσότερο στο σπίτι, ερευνούμε οικογενειακές συνταγές και αγοράζουμε περισσότερα τρόφιμα και ποτά από τοπικούς παραγωγούς.

Επομένως τώρα που οι καταναλωτές – ταξιδιώτες αναζητούμε ιδέες και έμπνευση για τα επόμενα ταξίδια μας είναι η κατάλληλη ώρα που οι οργανισμοί μάρκετινγκ προορισμού θα πρέπει να προωθήσουν τις δικές τους γαστρονομικές κουλτούρες και να επισημάνουν τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να τους προτιμήσουμε όταν μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ξανά. Αυτή τη στιγμή, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα ζυθοποιεία, τα οινοποιεία και οι επιχειρήσεις παροχής μαθημάτων μαγειρικής, μαγειρικών εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων δεν έχουν τα χρήματα να προωθηθούν. Ωστόσο, οι προορισμοί πρέπει να πραγματοποιήσουν ενέργειες προώθησης για αυτούς.

Τι είδους προώθηση εννοούμε; Στη βιομηχανία γαστρονομικού τουρισμού, πολύ συχνά βλέπουμε τους οργανισμούς μάρκετινγκ προορισμού να υπερηφανεύονται για τον αριθμό όλων των διαφορετικών κουζινών που διατίθενται στην περιοχή τους. Ωστόσο, οι αξιομνημόνευτες εμπειρίες των ταξιδιωτών από έναν προορισμό βασίζονται αρχικά στην τοπική γαστρονομική κουλτούρα και έπειτα στη φιλοξενία, στην τοπική προσωπικότητα και στο ατομικό συναίσθημα, δηλαδή στα «πρόσωπα πίσω από τα μέρη».

Στο τέλος του 2020, η World Food Travel Association ξεκίνησε το ‘Culinary Capitals’. Σε έναν κόσμο με αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση στους τομείς των τροφίμων και ποτών, το ‘Culinary Capitals’ βοηθά στην προστασία της τοπικής κουζίνας και της μαγειρικής κληρονομιάς. Το πρόγραμμα αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για μικρότερους προορισμούς καθώς αυξάνει την τοπική υπερηφάνεια και βοηθά τους προορισμούς στο να μετατρέψουν τους κατοίκους της περιοχής σε γαστρονομικούς πρέσβεις για την περιοχή τους. Έτσι, χωρία αμφιβολία, η τοπική κουζίνα μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη του τουρισμού. Το φαγητό και το ποτό αποτελούσαν πριν από την πανδημία ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα τουρισμού και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά για να οδηγήσετε τον τουρισμό στην περιοχή σας και να αναζωογονήσετε την τοπική οικονομία.


Φιλικά προς το φαγητό κρασιά

Μερικά κρασιά είναι περισσότερο «φιλικά προς το φαγητό» σε σύγκριση με άλλα. Είναι καιρός να τους δώσουμε την αξία που πρέπει!

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εραστών του κρασιού έχει αυξηθεί ραγδαία και το κρασί αποτελεί έναν λαμπερό πρωταγωνιστή στο παγκόσμιο θέατρο των καταναλωτών. Μήπως, όμως, έχουμε ξεχάσει έναν από τους βασικούς ρόλους του κρασιού σε αυτή την λαμπερή παράσταση; Αυτό που εννοώ είναι ότι εδώ και χιλιάδες χρόνια πίνουμε κρασί απολαμβάνοντας το φαγητό μας. Επομένως, ένας σημαντικός ρόλος του κρασιού ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι η συνοδεία του φαγητού μας.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι καταναλωτές ανακαλύπτουν εκ νέου αυτόν τον εξαιρετικό ρόλο του κρασιού και ερευνούν ποια κρασιά είναι κατάλληλα για να συνοδεύουν το καθημερινό γεύμα τους, ένα επίσημο δείπνο, μια οικογενειακή συγκέντρωση ή μια ειδική εκδήλωση. Ακόμη, οι ίδιοι οι οινοποιοί σε όλο τον κόσμο παρατηρούν αυτή την αναγέννηση με ενδιαφέρον και παράγουν κρασιά που μπορούν να προσθέσουν μια ειδική νότα στο φαγητό. Μερικά από αυτά τα κρασιά μας προκαλούν να ξανασκεφτούμε την καθημερινή μας διατροφή καθώς όταν το κρασί επιλέγεται με σύνεση σε σχέση με τα τρόφιμα, μπορεί να δώσει έμφαση στις γεύσεις των τροφίμων και να μεγιστοποιήσει τις αισθήσεις μας. Ωστόσο, πολλά από τα σημερινά κρασιά δεν προορίζονται για να συνοδεύσουν το φαγητό, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μια ανεξάρτητη εμπειρία και ικανοποίηση στον γευσιγνώστη.

Αλλά είναι όλα τα κρασιά φιλικά προς τα τρόφιμα; Οι ειδικοί μας λένε ότι μερικά κρασιά είναι πολύ φιλικά σε ορισμένα τρόφιμα και άλλα δεν είναι τόσο πολύ. Η κύρια ιδέα πίσω από το ταίριασμα κρασιών και τροφίμων είναι ότι συγκεκριμένα στοιχεία όπως η υφή και η γεύση, τόσο στα τρόφιμα όσο και στο κρασί, αλληλοεπιδρούν πραγματικά μεταξύ τους. Επομένως, όταν βρούμε τον σωστό συνδυασμό αυτών των στοιχείων, η συνολική μας γευστική εμπειρία θα είναι πολύ πιο ευχάριστη. Επίσης, η οξύτητα του κρασιού και η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στο εάν ένα κρασί θα ταξινομηθεί ως φιλικό προς τα τρόφιμα. Φυσικά, αν το κρασί είναι φιλικό προς τα τρόφιμα εξαρτάται πραγματικά από τον ίδιο τον καταναλωτή.

Πολλοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει να πίνουν κρασί ως απεριτίφ ή ως το κύριο ποτό τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε ότι το κρασί μπορεί να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την απόλαυση του φαγητού μας - εάν επιλέγεται σωστά. Φυσικά, αυτό δεν μειώνει την αξία του κρασιού ως αυτόνομο προϊόν. Αντίθετα, επιτρέποντάς του να συνοδεύει το φαγητό μας, το κάνουμε ένα μέρος στην καθημερινή διατροφή μας, και στην πραγματικότητα, το αναγνωρίζουμε ως βασικό παράγοντα σε αυτό που προσθέτουμε στην προσωπική μας διατροφή.

Ο εορτασμός των γαστρονομικών κουλτούρων του κόσμου – Παγκόσμια ημέρα γαστρονομικών ταξιδιών (World Food Travel Day), 18 Απριλίου

Εάν είστε ταξιδιώτης που αγαπάει τη γαστρονομία, αφήστε χώρο στο ημερολόγιό σας για τις 18 Απριλίου, την παγκόσμια ημέρα γαστρονομικών ταξιδιών (World Food Travel Day). Η World Food Travel Day αποτελεί μέρος του οράματός μας και δημιουργήθηκε το 2019 με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον αναπτυσσόμενο κλάδο του γαστρονομικού τουρισμού και να δώσει τη δυνατότητα στους λάτρεις των τροφίμων από όλο τον κόσμο να συναντηθούν και να γιορτάσουν μαζί τον γαστρονομικό πολιτισμό, τη γαστρονομική κληρονομιά και τον γαστρονομικό τουρισμό. Με άλλα λόγια, η World Food Travel Day γιορτάζει τον λόγο να ταξιδέψει κάποιος προκειμένου να ζήσει τις γαστρονομικές κουλτούρες του κόσμου μας. Επομένως, η World Food Travel Day είναι μια ευκαιρία για τους γαστρονομικούς ταξιδιώτες να δοκιμάσουν νέες, συναρπαστικές γεύσεις, να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις πρωτότυπες ή πρωτοποριακές τεχνικές μαγειρικής και να μάθουν περισσότερα για τους γαστρονομικούς θησαυρούς του κόσμου μας. Αν σας αρέσουν τα τοπικά φαγητά της περιοχής σας, τότε η World Food Travel Day είναι για εσάς!

Η World Food Travel Day γιορτάζεται σχεδόν από όλους όσους αγαπούν το καλό τοπικό φαγητό και ποτό, όπως: τους καταναλωτές που λατρεύουν τη γαστρονομία, τους σεφ και τους μάγειρες, τα τουριστικά γραφεία, τους μπλόγκερ και τους φωτογράφους. Στον εορτασμό της World Food Travel Day συμμετέχουν ακόμη πολλοί οργανισμοί και παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας. Παραδείγματα αποτελούν το περιοδικό Luxury Lifestyle Magazine που έδωσε συμβουλές για το πού να ταξιδέψει κάποιος τη World Food Travel Day και τι να δοκιμάσει εκεί, καθώς και η Ένωση Φιλοξενίας και Διαμονής της Φλόριντα που ενέπνευσε τους καταναλωτές να φάνε τοπικά στο #WFTDay. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας που είναι αφιερωμένη στην World Food Travel Day.

Φέτος, λόγω της πανδημίας, θα γιορτάσουμε με διαφορετικό τρόπο. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε το #WorldFoodTravelDay, ένα online event που σας καλεί όλους να συμμετάσχετε! Γιορτάστε μαζί μας δημοσιεύοντας μια φωτογραφία ή ένα βίντεο σε μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων δικτύωσης της επιλογής σας, κάνοντας αναφορά σε εμάς ώστε να μπορούμε να μοιραστούμε τις αναρτήσεις σας!

Δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς το τι μπορείτε να συμπεριλάβετε στις αναρτήσεις σας. Το μόνο που επιθυμούμε είναι η ανάρτησή σας να εστιάζει στην τοπική μαγειρική κουλτούρα της περιοχής σας και όχι στις αλυσίδες προσφορών. Ακόμη θα θέλαμε να λαμβάνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις που απαιτούνται λόγω της παγκόσμιας πανδημίας.

Ανυπομονούμε να δούμε πώς θα γιορτάσετε το φετινό #WorldFoodTravelDay!


Το report του 2021 για την κατάσταση της γαστροτουριστικής βιομηχανίας είναι πλέον διαθέσιμο Η World Food Travel Association (WFTA) κυκλοφόρησε την έκθεση “2021 State of the Industry (SOTI) - Food & Beverage Tourism” για την κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια γαστροτουριστική βιομηχανία. Η έκθεση είναι διαθέσιμη για δωρεάν λήψη εδώ: Βήματα απόκτησης δωρεάν έκθεσης: 1. Πατήστε τον παραπάνω σύνδεσμο 2. Πηγαίνετε στο τέλος της ιστοσελίδας 3. Γράψτε τα στοιχεία σας στη φόρμα που εμφανίζεται στα δεξιά (ονοματεπώνυμο, email, επιχείρηση, πόλη, χώρα) 4. Πατήστε το κουμπί για τη δωρεάν λήψη της έκθεσης 5. Πηγαίνετε στο email σας, ανοίξτε το email που σας έχει σταλεί από την WFTA και πατήστε στο ‘κουμπί’ για επιβεβαίωση του email σας 6. Ανοίξτε το νέο email που σας έχει σταλεί από την WFTA και πατήστε το ‘κουμπί’ για τη λήψη της έκθεσης 7. Τώρα έχετε την έκθεση στη συσκευή σας!

FoodTreX Global Summit

April 15-16.

Sustainability in food tourism and beverage tourism

H ηλεκτρονική έκδοση Greek Bite αποτελεί μια πρωτοβουλία των ambassadors της World Food Travel Association στην Ελλάδα.

Η Χρύσα Κρασσά και η Μαρία Αθανασοπούλου είναι ambassadors της World Food Travel Association σε Ελλάδα και Κύπρο. Διευθύνουν επίσης την eταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Respond On Demand και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Top Tourism.

Παραγωγή έκδοσης: Top Tourism Επιμέλεια έκδοσης: Ιφιγένεια Λέρη Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί τους για οποιοδήποτε θέμα σχετικα με το Γαστρονομικο Τουρισμό, στο email: respondondemand@gmail.com

The Greek Bite

Ακολουθήστε τις εταιρείες μας στο Facebook

Ακολουθήστε τις εταιρείες μας στο Linkedin


26 views0 comments
bottom of page