top of page
Search
  • Writer's pictureTop Tourism

Γεύσεις και προϊόντα που μας έρχονται από την Αρχαία Ελλάδα

Updated: Jan 30, 2021


Αν και οι διατροφικές συνήθειες των σύγχρονων Ελλήνων διαφέρουν πολύ από αυτές των αρχαίων, ωστόσο υπάρχουν κάποια προϊόντα που πέρασαν στην σύγχρονη ελληνική γαστρονομία από την αρχαιότητα.

Το κρασί και το λάδι μας έρχονται απευθείας από την αρχαιότητα, το ίδιο και το μέλι. Οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν επίσης τα σύκα, που τα θεωρούσαν εκλεκτή τροφή.


Το ψωμί, ο άρτος όπως ονομαζόταν τότε, είναι επίσης μια τροφή που οι αρχαίοι Έλληνες την είχαν στην καθημερινή διατροφή τους, ενώ τα όσπρια τους ήταν επίσης αγαπητά, κυρίως οι φακές, ο αρακάς, τα κουκιά και τα ρεβίθια.

Αγαπούσαν τον μάραθο, τη μέντα και τον δυόσμο, ενώ αγαπούσαν και τα θαλασσινά. Τα αμύγδαλα και τα καρύδια ήταν επίσης αγαπητά στους αρχαίους Έλληνες, ενώ επίσης κατανάλωναν γάλα και τυρί. Οι αρχαίοι Έλληνες κατανάλωναν περισσότερα ψάρια από κρέας.


Αγαπούσαν και οι αρχαίοι Έλληνες τις πίτες. Η πιο γνωστή πίτα των αρχαίων Ελλήνων ήταν ο Πλακούντας που είχε σαν βάση της ζύμη από αλεύρι και η κάθε νοικοκυρά έβαζε μέσα τα υλικά της αρεσκείας της (τυρί, αυγά κλπ.).

Οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν και τις γλυκές πίτες που είχαν σα βάση τους κυρίως το μέλι και τους ξηρούς καρπούς.


Αν κάνεις μελετήσει ακόμα περισσότερο τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων, θα διαπιστώσει πως αν και δεν έχουν διασωθεί όλες, ωστόσο, οι σύγχρονοι Έλληνες συνεχίζουν να ακολουθούν πολλές από αυτές. Το γεγονός αυτό τονίζει πόσο αρχαία είναι η γαστρονομική κουλτούρα των Ελλήνων, κι αυτό μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία εξαιρετικών γαστροτουριστικών εμπειριών για τους επισκέπτες της χώρας μας! Φτάνει να έχουμε τη διάθεση για λίγη ιστορική έρευνα!


Από τη Μαρία Αθανασοπούλου, founder of the tourism marketing company Respond On Demand, co-founder of the non-profit company Top Tourism, Chairwoman of the World Food Travel Association and Ambassador in Greece of Evintra. Maria holds a Master Culinary Travel Professional degree and she is also a Sustainable Tourism expert.


ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στην παρούσα ιστοσελίδα με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της Top Tourism

63 views0 comments
bottom of page