top of page
Search
  • Writer's pictureTop Tourism

Οι πίτες στην Αρχαία Ελλάδα!

Updated: Nov 30, 2020

Για όσους από εσάς νομίζετε πως μόνο οι νεοέλληνες έχουν το προνόμιο να τρώνε αφράτες και νόστιμες πίτες, λυπούμαστε αλλά η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική!

Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν πολύ καλά την τέχνη της πίτας, και μάλιστα την είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα!


Οι πίτες, οι "πλακούντες" όπως τις ονόμαζαν οι πρόγονοί μας, κατασκευάζονταν από ζύμη από αλεύρι και γέμιζαν με ότι επιθυμούσε η νοικοκυρά: χόρτα, τυριά, αυγά, μέλι, λάδι κλπ.

Οι πίτες αντικατοπτρίζουν τη φαντασία αλλά και το αναγκαίο στη μαγειρική. Η γέμιση μπορεί να βασιστεί σε όποια προϊόντα φαντάζεται αυτός/αυτή που τη φτιάχνει, λογικό είναι όμως να χρησιμοποιούνται για τη γέμιση κυρίως τα προϊόντα που παράγονται τοπικά.


Έτσι οι πίτες αντικατοπτρίζουν την τοπική παραγωγή μιας περιοχής και στον ελλαδικό χώρο παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Διαφορετικές πίτες σερβίρονται στην Κρήτη, διαφορετικές στη Μακεδονία ή στην Ήπειρο


Αυτή η ποικιλία θα μπορούσε μάλιστα να οδηγήσει στη δημιουργία εξατομικευμένων γαστροτουριστικών δραστηριοτήτων ανά περιοχή στην Ελλάδα κάτω όμως από την ίδια μεγάλη θεματική ενότητα: Τις πίτες!


Από τη Μαρία Αθανασοπούλου, founder of the tourism marketing company Respond On Demand, co-founder of the non-profit company Top Tourism, Chairwoman of the World Food Travel Association and Ambassador in Greece of Evintra. Maria hold a Master Culinary Travel Professional degree and she is also a Sustainable Tourism expert.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στην παρούσα ιστοσελίδα με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της Top Tourism

137 views0 comments
bottom of page